Sukitus on tehokas ja kustannustehokas menetelmä ennaltaehkäistä vesivahinkoja. Sukituksen aikana voi asua kotona, mikä säästää merkittävästi kustannuksia verrattuna vesivahingon korjaamiseen. Ennaltaehkäisy ja nopea toiminta vesivahingon sattuessa ovat avainasemassa, jotta suuremmat tuhot ja kustannukset voidaan välttää.
Suomessa tapahtuu vuosittain noin 35 000 vesivahinkoa, mikä tarkoittaa noin 100 vahinkoa päivässä.* Kiinteistön putki- ja viemäriongelmat ovat yleisimpiä vesivahinkojen aiheuttajia. Vesivahinkoihin liittyvät remonttikustannukset voivat olla huomattavia, minkä takia vahingot kannattaa aina pyrkiä ennaltaehkäisemään.
Vesivahingot voivat syntyä monista eri syistä, ja ne tapahtuvat yleensä keittiössä, kylpyhuoneessa tai vesijohto- ja patteriverkoston rikkoutuessa. Keittiössä tyypillisiä vesivahinkojen aiheuttajia ovat astianpesukone, astianpesuallas, jääkaappi ja pakastin. Kylpyhuoneessa vesivahinkojen riskiä lisäävät seinien ja lattioiden huono kunto, lattiakaivon tiiviysongelmat ja pyykinpesukone. Vesijohto- ja patteriverkoston ongelmia ovat kuluminen, kuten putkien ruostuminen, jäätyminen, sortuminen tai liitoskohtien vauriot, sekä putkirikot, joita voi sattua esimerkiksi remontin yhteydessä.
Viemäreiden aiheuttamat vesivahingot ovat yleisimpiä yli 30-40-vuotta vanhoissa omakotitaloissa, joiden putkia ei ole kunnostettu rakentamisen jälkeen. Vanhojen putkistojen heikko kunto lisää merkittävästi vesivahinkojen riskiä, ja säännöllinen kunnossapito onkin tärkeää näiden ongelmien ehkäisemiseksi.
Akuutti vesivahinko, kuten putkirikko, on yleensä helppo havaita, sillä vettä saattaa olla asunnon lattioilla. Hitaasti syntynyt vesivahinko voi kuitenkin jäädä huomaamatta ja aiheuttaa pitkäaikaisia vahinkoja rakenteille sekä sisäilman laadulle. Merkkejä vuotovahingosta voivat olla tummat pisteet kylpyhuoneen saumoissa, tai irtoavat laatat seinissä tai lattiassa.
Akuutin vesivahingon sattuessa putket voivat valuttaa kymmeniä litroja vettä lattialle. Jos vettä ei saada nopeasti pois, se kulkeutuu talon rakenteisiin, mikä voi vaatia laajoja purku- ja kuivaustoimenpiteitä. Jos vesivahinko on sattunut piilossa, esimerkiksi jääkaapin takana, vesi voi tehdä tuhoja pitkäänkin.
Vesivahingon voi ennaltaehkäistä tehokkaasti viemärisaneerauksella. Sukitus on moderni ja tehokas viemärisaneerausmenetemä, jossa vanhan viemäriputken sisään asennetaan uusi, kantava putki. Epoksilla päällystetty sukka puhalletaan paineilmalla vanhan putken sisään, jolloin olemassa olevat reiät ja halkeamat korjaantuvat. Talon rakenteita ei tarvitse purkaa, ja sukitettu putkisto on täysin tiivis ja saumaton. Sukitettu putkisto kestää käytössä 50 vuotta.
Sukitusprosessi voidaan suorittaa ilman suuria kaivuutöitä, mikä tarkoittaa vähemmän häiriötä kiinteistön asukkaille ja ympäristölle. Putkiremontti sukittamalla kestää tyypillisesti 1-2 viikkoa, ja asukkaat voivat asua kotonaan viemärin sukituksen ajan. Remontin aikana viemärit eivät ole käytössä, mutta asukkaille järjestetään väliaikainen WC. Sukituksen ansiosta putkiston turvallinen käyttöikä pitenee merkittävästi.
Ennaltaehkäisevä toimenpide, kuten sukitus, on suotavaa toteuttaa hyvissä ajoin ennen putkiston oireilua. Viemärien säännöllinen tarkastus ja kunnossapito ovat avainasemassa, jotta mahdolliset ongelmat voidaan havaita ja korjata ajoissa ennen suurempien vahinkojen syntymistä. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä, joissa viemärit ovat usein käyttöikänsä loppupäässä, järjestelmän kunto kannattaa kartoittaa.
Viemärin turvallinen käyttöikä riippuu käytetystä materiaalista: betoniviemärin käyttöikä on noin 25 vuotta, valurautaviemärin 30-50 vuotta ja muoviviemärin noin 40 vuotta - joskin myös 20-30 vuotta vanhoja muoviviemäreitä on jouduttu sukittamaan. Ennaltaehkäisevät huoltotoimenpiteet ovat yleensä edullisempia ja kannattavampia kuin vahingoittuneen kiinteistön korjaaminen.
Esimerkkilaskelmassa käytämme vuonna 1975 rakennettua omakotitaloa, jossa on alkuperäiset muoviviemärit.
Viemärisaneeraus vuotovahingon tapahduttua.
Kokonaiskustannus 64 230 €
Viemärisaneeraus ennaltaehkäisevästi toteutettuna.
Kokonaiskustannus 13 730 €
Sukituksen aikana voit asua kotona, kun taas vesivahingon korjaus vaatii monesti etsimään väliaikaisen asunnon jopa kuukausiksi. Näin sukitus ei ainoastaan säästä rahaa, vaan myös vähentää stressiä ja häiriöitä asukkaille.
Kotivakuutus kattaa joissain tapauksissa vesivahingot, mutta asukkaan on aina hyvä selvittää vakuutusehdot tarkasti. Jos rakennus on vakuutettu vuotovahinkojen varalta, korvattavia vesivahinkoja ovat tyypillisesti kodin putkiston tai putkistoon kytkettyjen laitteiden rikkoutumisesta aiheutuneet vesivahingot.
Rikkoutuneen putken tai laitteen ikä sekä omavastuu vaikuttavat kuitenkin korvauksen määrään. Jos vesivahinko johtuu huollon laiminlyönnistä tai omasta huolimattomuudesta, kustannukset saattavat jäädä suurilta osin asukkaan vastuulle.
Vesivahingon sattuessa on ensisijaisen tärkeää toimia ripeästi. Ensimmäinen vaihe on sulkea vuodon lähde ja kuivata lainehtiva vesi mahdollisimman nopeasti. Suurilta vahingoilta voidaan välttyä, mikäli vesi ei pääse imeytymään syvälle talon rakenteisiin.
Jos vuoto on peräisin astian- tai pyykinpesukoneesta, sulje ensiksi vesihana. Putkivuodon kohdalla sulje päähana. Omakotitaloissa veden pääsulku sijaitsee yleensä vesimittarin läheisyydessä.
Omakotitaloasujan on ensisijaisen tärkeää tietää ennakkoon, missä kodin päähana sijaitsee.
Vesivahingon korjauksessa pyritään palauttamaan rakennus alkuperäiseen kuntoonsa poistamalla kosteus ja korjaamalla vaurioituneet, sekä mahdollisesti homeiset rakenteet.
Vesivahingon korjauksen hintaan sekä aikatauluun vaikuttavat vesivahingon laajuus ja tarvittavat purkutyöt. Vesivahinko täytyy kuivata täysin ennen rakenteiden korjauksen aloittamista.
Vesivahingon korjauksen kesto riippuu vahingon laajuudesta, rakenteiden paksuudesta ja huokoisuudesta sekä käytettävästä kuivauslaitteistosta. Vesivahinko, joka on rajautunut yhteen huoneeseen tai rakenteeseen, vie noin 7-14 päivää. Laaja vesivahinko voi viedä 1-4 kuukautta. Asukkaan on yleensä hankittava väliaikainen asunto korjauksen ajaksi.
Suurimmat ajalliset haasteet liittyvät rakenteiden kuivaukseen, joka vie ison osan vahinkosaneerauksen kestosta. Kuivaamiseen käytettävät laitteistot ovat päällä ympäri vuorokauden, jotta vauriot voidaan korjata mahdollisimman tehokkaasti. Tästä syystä talossa on paljon äänihaittaa korjauksen aikana.
Viemärin kunnon ylläpitäminen on tärkeä osa kodin huoltoa, joka voi ehkäistä kalliita ja hankalia korjauksia. Ensisijainen askel on välttää viemärien tukkeutumista varmistamalla, että viemäriin ei päädy jätteitä, jotka eivät sinne kuulu: esimerkiksi rasvaa, öljyä, suuria ruoanpaloja, hiuksia tai hygieniatuotteita. Käyttämällä viemärisiivilöitä pesualtaissa ja kylpyammeissa voi estää suurimpien hiusten ja roskien pääsyn viemärijärjestelmään.
Säännöllinen viemärien puhdistus on myös tärkeää. Vaikka vahvojen kemikaalien jatkuva käyttö voi aiheuttaa ennenaikaista korroosiota putkissa, puhdistukseen voi käyttää ympäristöystävällisiä puhdistusaineita tai luonnollisia keinoja, kuten kuumaa vettä ja ruokasoodaa yhdistettynä etikkaan.
Talon viemäreiden sekä käyttövesi- ja lämpöverkkoputkien saneeraus on loistava tapa ennaltaehkäistä kalliit ja aikaavievät vesivahingot. Lue lisää aiheesta, ja varaa Aidon maksuton kuntokartoitus.
*Lähde: https://www.fennia.fi/sisaltostudio/vuotovahinkoja-sattuu-lahes-100-joka-paiva-maara-kaantyi-viime-vuonna-laskuun