Kolme yleisintä sähköturvallisuusriskiä suomalaisissa omakotitaloissa
Sähköturvallisuus on keskeinen osa kotien turvallisuutta, ja sen merkitys korostuu etenkin vanhemmissa rakennuksissa. Kotien sähköturva 2024 -selvityksen mukaan lähes jokaisesta tarkastellusta omakotitalosta (97,60 %) löytyi yksi tai useampi sähköturvallisuusriski.
Sähköjärjestelmistä löytyvien riskien määrä kasvaa merkittävästi yli 30-40 vuotta vanhoissa taloissa. Yleisimpiä riskitekijöitä ovat löysät liitokset, jatkojohdoilla tehdyt jatkopistorasialisäykset ja eristeviat johtimissa tai johdoissa. Nämä elementit suurentavat sähkö- ja paloturvallisuusriskejä.
Löysät liitokset
Yleisin riskitekijä, jota havaittiin 60 %:ssa selvityksen kohteissa, on löysät liitokset. Liitokset voivat ajan kuluessa löystyä luonnollisen kulumisen tai ympäristön vaikutusten, kuten liikenteen, lämpötilojen vaihtelun, ja kosteuden vuoksi. Myös alkuperäisessä asennuksessa voi olla puutteita. Kun liitokset löystyvät, ne eivät enää pysty ylläpitämään kunnollista sähkökontaktia. Kuormitus löysässä liitoksessa voi johtaa ylikuumenemiseen ja pahimmillaan tulipaloon.
Liitokset ovat sähkökalusteiden sisällä, mutta lämpömuutokset voivat näkyä esimerkiksi johtimien ja liittimien tummumisena, hiiltymisenä tai jopa sulamisena.
Jatkojohdoilla tehdyt jatkopistorasialisäykset
Jatkojohdoilla tehdyt jatkopistorasialisäykset olivat toiseksi yleisin riskitekijä, joita esiintyi lähes 60 % selvityksen kohteista. Liian monen laitteen kytkeminen yhteen jatkojohtoon voi ylikuormittaa sähköjärjestelmän. Tämä lisää ylikuumenemisen, tulipalon, sekä sähköiskun riskiä.
Uusissa jatkojohdoissa on usein suojajohdin turvallisuuden lisäämiseksi. Vikatilanteessa suojajohdin johtaa sähkövirran esimerkiksi sähkölaitteen rungosta maahan, vähentäen sähköiskun riskiä. Kun suojamaadoitettuja jatkojohtoja käytetään vanhan sähköjärjestelmän kanssa, sähkölaitteen johtavien pintojen välille voi muodostua potentiaaliero, eli jännite. Tällöin pintoja koskettaessa sähköiskun riski on suuri.
Eristeviat johtimissa tai johdoissa
Lähes puolessa kohteista oli eristevikoja. Vikojen yleisimmät syyt voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan: materiaalin ikääntyminen, mekaaniset vauriot, ja jyrsijöiden aiheuttamat vahingot.
- Materiaalin ikääntyminen johtuu eristeiden kemiallisesta koostumuksesta, joka ajan myötä reagoi lämpötilan vaihteluiden ja kosteuden kanssa. Ikääntyneet eristeet voivat haurastua, jolloin ne eivät tarjoa riittävää suojaa sähkövirralle.
- Mekaanisia vaurioita voi syntyä kaapeleissa, jos ne jäävät puristuksiin kalusteiden tai rakenteiden väliin. Sähkötöiden aikana voi tapahtua vahinkoja: esimerkiksi kaapeleita ei saa vetää liian voimakkaasti asennuksen aikana, jotta niiden eristeet eivät vahingoitu. Tästä syystä sähköasennusten tekeminen tulisi aina jättää ammattilaiselle.
- Jyrsijät, kuten hiiret ja rotat, saattavat pureskella kaapeleiden eristeitä. Eristevauriot eivät ainoastaan lisää sähköiskun ja tulipalon riskiä, vaan voivat myös aiheuttaa oikosulun.
Kuvassa altistunut kaapeli.
Aidon selvityksessä kartoitettiin yhdeksän eri riskitekijän yleisyyttä liki 300 omakotitalossa, joissa toteutettiin sähkösaneeraus. Selvitys toteutettiin huhtikuusta 2022 joulukuuhun 2023. Talot sijaitsivat Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen sekä Kymenlaakson alueilla. Keskimäärin kohteista löydettiin liki neljä (3,5) riskitekijää ja riskejä esiintyi käytännössä jokaisessa talossa (97,60 %). Riskejä oli sitä enemmän, mitä vanhempi talo oli kyseessä.