Siirry sisältöön

Kyseenalaiset tavat sähkökeskusten asennuksessa

Mikä ilmiö on kyseessä?

Tukes nosti uutiskirjeessään Ajankohtaista sähköurakoitsijoille ja käytön johtajille 1/2022 esille ilmiön, jossa muutoksia sähkökeskukseen on tehty vastuuttomasti ja selkeän linjauksen siitä, miten keskusvaihdot tulisi suorittaa.

Kysymyksessä on tapa, jossa keskusvaihto pyritään suorittamaan uusimalla vain tulppasulakkeellinen osa keskuksesta jättämällä vanha keskusrunko uuden keskuksen alle. Me Aito Talotekniikalla olemme iloisia Tukesin selkeästä linjauksesta, sillä jaamme tämän näkemyksen, ja uskomme linjauksen poistavan markkinoilta vääristynyttä tarjontaa, jossa kilpailuetua hankitaan suorittamalla keskusvaihto edellä mainitulla tavalla.

Haluamme osaltamme opastaa asiakkaita huolimattomien sähköasennusten riskeistä ja tarjota tietoa vastuullisesta kodin sähköurakoinnista.

Miksi näin tehdään?

Syyt, miksi keskusvaihtoja on tehty kyseenalaisella tavalla, ovat kustannukset ja aika.

Ei-toivotulla tavalla tehdyt keskusvaihdot on toteutettu purkamalla osittain vanhaa keskusta jättämällä sen runko paikoilleen, ja tämän vanhan rungon päälle on asennettu uusi keskus. Sen sijaan vastuullisella tavalla tehty keskuksen vaihto tehdään purkamalla vanha keskus kokonaisuudessaan, ja asentamalla uusi keskus tämän tilalle. Tällaiset asennukset eivät ole hyvien asennustapojen mukaisia, vaan usein keskusten rakennetta ja muutoksia koskevien vaatimusten vastaisia.

Kuvailtu virheellinen asennustapa kiertää verkkoyhtiöiden aluekohtaiset vaatimukset, jotka voisivat vaikuttaa huomattavasti remontin laajuuteen niin aikataulun kuin myös hinnan kautta. Verkkoyhtiöt voivat vaatia toimenpiteitä, kuten mittarin siirtämisen talon sisältä ulos keskusvaihdon yhteydessä, ja tämä usein lisää merkittävästi projektiin käytettävää aikaa, ja nostaa kuluja. Kyseenalainen asennustapa kiertää myös verkkoyhtiölle maksettavat käyttökatko- ja mittarointimaksut, jotka voivat olla satoja euroja.

Verkkoyhtiöön liittyvien tekijöiden lisäksi vanhojen sähkökeskusten takana olevissa seinissä voi iäkkäissä taloissa olla asbestia, jota ei kyseenalaisessa asennustavassa tarvitse poistaa. Oikeaoppisessa sähkökeskuksen vaihdossa mahdollinen asbesti täytyy käsitellä asianmukaisesti, jolla voi olla vaikutuksia aikatauluun ja kustannuksiin.

Me Aito Talotekniikalla haluamme toimia vastuullisesti, minkä vuoksi verkkoyhtiöihin sekä asbestipurkuun liittyvät maksut sisältyvät aina tekemämme sähkösaneerauksen hintaan.

Vastuullinen sähköurakointi

Arvostamme Tukesin kannanottoa asiaan, sillä nyt kaikki alan toimijat siirtyvät samalle viivalle. Kyseenalainen asennustapa on ollut sitä tekeville urakoitsijoille myyntietu halvemman hinnan ja usein lyhyemmän työajan vuoksi.

Kun vanhan sähkökeskuksen rakenteisiin tai komponentteihin tehdään laajoja muutostöitä, asentavasta tahosta tulee keskusvalmistaja. Yleisesti ottaen yksittäiset urakoitsijat eivät kuitenkaan täytä keskusvalmistajana toimimisen kriteereitä. Me Aito Talotekniikalla haluamme varmistaa, että työmme on kaikkien nykyisten standardien mukaista asiakkaan turvan ja työn laadun takaamiseksi. Tästä syystä asennamme ainoastaan keskusvalmistajan tuottamia keskuksia, emmekä tee omia tarpeettomia muokkauksia sähkökeskuksiin.

Haluamme osaltamme tuoda asiakkaille tietoisuuteen, miksi sähköurakoinnin käytännöt on hyvä tiedostaa ja osaa alalla esiintyvistä toimintamalleista kyseenalaistaa. Asiakkaan kannattaa olla valppaana, jos jokin tarjouksessa tai työssä ei tunnu oikealta, tai tarjous vaikuttaa ”liian hyvältä ollakseen totta”. Edullisempi tarjous sähkötyöstä voi olla houkutteleva, mutta aina on syytä varmistua tarjouksen todellisesta sisällöstä.

Jatkossakin näitä kyseenalaisia toimintamalleja saatetaan tarjota asiakkaille, joten koimme velvollisuudeksemme vastuullisena toimijana tuoda tietoisuuteen, miksi tämänkaltaisessa tarjouksessa on omat riskinsä.

Miksi keskus vaihdetaan kokonaan uuteen?

  • Keskus saadaan nykyisten vaatimusten mukaiseksi, nykyaikaiseksi ja helppokäyttöiseksi
  • Päästään poistamaan vanhan keskuksen riskitekijöitä, kuten mahdolliset huonot liitokset ja vanha pääkytkin
  • Jos pelkkä keskus vaihdetaan (kyseenalaisella tavalla), saatetaan se joutua vaihtamaan myöhemmin uudelleen esimerkiksi laajemman sähkösaneerauksen yhteydessä

kyseenalaiset-tavat-sahkokeskusten-asennuksessa

Lähde: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ( Tukes ) 1/2022.

Viitattu 30.8.2022. https://uutiskirje.tukes.fi/archive/show/1229319

 

Laitetaanko kotisi sähköt kuntoon?

Aidon toteuttama sähkösaneeraus on elämäsi paras remontti. Annamme työllemme aina 100 % tyytyväisyystakuun. Asiakkaan kokemus on meille tärkeä, ja sen vuoksi tarjoamme kiinteän hinnan, ammattitaidolla tehdyn remontin ja 12 vuoden takuun. Tilaa maksuton kuntokartoitus!


Milloin vanhaan omakotitaloon kannattaa tehdä sähkösaneeraus?

Omakotitalon sähkösaneeraus tulee ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä lähestyy 30 vuotta, sillä sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 30–40 vuotta.

Lue lisää

Näin varaudut tulevan talven nouseviin energiakustannuksiin

Energiakriisistä johtuva energian hinnan nousu näkyy erityisesti kuluttajahinnoissa. Voit säästää kotisi sähkölaskussa kiinnittämällä huomiota oman taloutesi energiankulutukseen. Lue lisää tästä!

Lue lisää

Sähkösaneerausyritys Aito Talotekniikka löytää vuosittain satoja hiiriä vanhojen omakotitalojen sähkötauluista

Aito Talotekniikan Kotien sähköturva 2024 -raportti kertoo vanhojen omakotitalojen piilossa olevista sähkö- ja paloturvallisuusriskeistä.

Lue lisää