Siirry sisältöön

Miksi minäkin pelkään remonttimiestä?

Minä ymmärrän, miksi sinä pelkäät remonttimiestä. Minullakin on huonoja kokemuksia remonteista. Minäkin pelkään tyyppejä, jotka tulevat ja menevät omaan tahtiinsa, jättäen työmaan seisomaan määräämättömäksi ajaksi.

Meikäläiselläkin menee hermo tylysti käyttäytyviin kavereihin, joilta ei saa kustannusarviota tai jos saa, se osoittautuu vitsiksi. En tykkää perävalotakuusta, joka on voimassa siihen saakka, kun urakoitsijan auto poistuu pihasta. Suutun puhelinnumeroille, joihin ei vastata, jos ongelmia tulee.

Remonttialan tilanne ei ole koskaan ollut sysihuono. Suomessa on tuhansittain korjausrakentamisen huippuammattilaisia, jotka tekevät aina parhaansa ja paikallisia asennuksen sankareita, joilla on rautainen maine. Mutta huonot kokemukset kuuluvat aina kauemmaksi kuin hyvät.

Siksi on niin ymmärrettävää, miksi monet ihmiset suhtautuvat epäluuloisesti remonttifirmojen tarjouksiin. Tämä on niin normaalia, ettei siihen enää juuri kiinnitetä huomiota. Suomalaiset ovat oppineet pelkäämään ammattilaisia, jotka voisivat pitää heidän taloistaan hyvää huolta. Epäluottamuksesta ei ole hyötyä kenellekään. Meidän pitäisi löytää yhdessä uusi paljon parempi normaali.

Olen laivanrakennuksen insinööri. Perustin sähköremontteihin erikoistuneen yrityksen yhdessä luottokavereideni kanssa, koska näimme että suomalaisten talot ikääntyvät ja korjausvelka kasvaa. Näimme tilaisuuden myös siinä, miten työ tehdään ja miten asiakasta kohdellaan. Päätimme hoitaa remontit sellaisella tavalla, joka tuntuisi hyvältä myös itsestä, jos olisimme se asiakas.

Olin nuorena aika ujo kaveri. Myöhemmin olen oppinut ymmärtämään, että kun uuteen hyppää, siitä yleensä selviää. Kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa ja jättää taas vähäiselle huomiolle sellaiset jutut, joihin ei ole mitään valtaa.

Ujous onneksi karisee pikku hiljaa näissä hommissa. Ei ole liian helppoa lähteä rakentamaan kasvuyritystä alalle, jota myyjien ja ostajien välinen epäluottamus leimaa. Asiakkaat ovat kuitenkin ottaneet meidät vastaan hienosti, ja työmaata riittää.

Mikään tekniikka ei ole ikuista, ei edes sähkötekniikka. Lämmönvaihtelut kuluttavat pistorasioita ja kytkentöjä, kun niitä käytetään useiden vuosikymmenien ajan.

Vanhojen talojen sähköjärjestelmiin kohdistuva kuormitus on sähköistyvien ja akkukäyttöisten laitteiden takia ihan toisella tasolla kuin silloin kun nuo järjestelmät suunniteltiin. Sähköautojen yleistyminen tuo sekin omat haasteensa 2020-luvun kodeille. Tehon tarve kasvaa, eikä tavallinen pistorasia välttämättä kestä yön yli tapahtuvaa lataamista suurella teholla. Sähköpalon riski kasvaa.

Osa vanhan sähkötekniikan ongelmista tulee näkyviin mutta osa jää piiloon tapettien ja paneelien taakse. Sähköt saattavat toimia häiriöttä kunnes tulee ensimmäinen oikosulku.

Remontin ajoituksessa on lähes mahdotonta onnistua täydellisesti. Siksi ikääntyneet sähköt kannattaa uusia saman varovaisuusperiaatteen mukaan kuin ikääntyneet putket: mieluummin ennen vahinkoa kuin vahingon jälkeen. Sähköjen tapauksessa ennakointi on tärkeää myös siksi, että kyse on ihmisen terveydestä. Putkivahinko tärvelee omaisuutta, mutta sähkövahingossa voi mennä henki.

Kaikki eivät tykkää tällaisesta puheesta. Monet ovat sitä mieltä, että sitä mikä vielä toimii, voidaan vielä hyvin käyttää. Heidän mielestään vanhojen talojen omistajia ei pitäisi pelotella tällaisella. Huolia on muutenkin paljon, kuten myös rahareikiä.

Se on totta. Mikään laki tai määräys ei velvoita vanhojen talojen omistajia uudistamaan talojen sähköjä.

Meidän mielestämme on kuitenkin reilua kertoa ihmisille, että uusi tekniikka on tehokkaampaa, mukavampaa ja turvallisempaa kuin vanha. Vikavirtasuojien kanssa on parempi asua kuin ilman niitä. Sähköjärjestelmän kartoituksessa selviää, ovatko hiiret tai oravat päässet jyrsimään sähköjohtojen eristeitä.

Jos talon katto, runko ja alapohja ovat hyvässä kunnossa, putkien ja sähköjen uudistaminen jatkaa talon elinkaarta 50 vuotta. Ja jos talo pitää myöhemmin myydä, myyt sen helpommin kuin he, jotka eivät ole pitäneet talostaan niin hyvää huolta. Nukut rauhassa.

Lauri Junnila
Toimitusjohtaja


Laitetaanko kotisi sähköt kuntoon?

Aidon toteuttama sähkösaneeraus on elämäsi paras remontti. Annamme työllemme aina 100 % tyytyväisyystakuun. Asiakkaan kokemus on meille tärkeä, ja sen vuoksi tarjoamme kiinteän hinnan, ammattitaidolla tehdyn remontin ja 12 vuoden takuun. Tilaa maksuton kuntokartoitus!


Aito Talotekniikka syntyi halusta tuoda remonttikokemus tähän päivään

Aito Talotekniikka syntyi halusta muuttaa remonttialaa. Me uskomme, että remontointi voi olla huoletonta, vaivatonta ja laadukkaasti toteutettu. Tutustu tarinaamme tästä.

Lue lisää

Paljonko omakotitalon sähkösaneeraus maksaa?

Harkitsetko omakotitalon sähkösaneerausta? Lue, mitä sähkösaneeraus keskimäärin maksaa, mitkä tekijät vaikuttavat remontin hintaan ja mitä kaikkea siihen sisältyy.

Lue lisää

Aito Talotekniikan toimintaohjeet koronavirustilanteessa

Teemme suurimman osan työstämme asiakkaidemme kodeissa. Tekemämme kuntokartoitus ja remontti vaatii aina kotikäynnin, joten on erityisen tärkeää varmistaa, ettemme omalla toiminnallamme pahenna tai aiheuta altistumista asiakkaillemme.

Lue lisää