Milloin vanhaan omakotitaloon kannattaa tehdä sähkösaneeraus?
Omakotitalon sähkösaneeraus tulee ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä lähestyy 30 vuotta, sillä sähköjärjestelmän keskimääräinen elinkaari on 30–40 vuotta. Tämän ikäisissä taloissa on usein liian vähän pistokkeita, jonka seurauksena talo on täynnä jatkojohtoja. Löystyneet liitokset ja tee-se-itse viritelmät ovat myös hyvin yleisiä vanhoissa taloissa.
Usein tämän ikäisissä taloissa ongelmana on myös se, että sähköistyksen osia on uusittu vuosien varrella remontin yhteydessä tai taloa laajennettaessa useamman eri sähkömiehen toimesta. Esimerkiksi keittiö-, sauna- tai kylpyhuone-remonttia tehtäessä on uusittu myös sähköistystä. Talossa voi siis olla sähköjärjestelmiä useammaltakin vuosikymmeneltä.
Vanhassa sähköjärjestelmässä piilee aina turvallisuusriski. Kun sähköjärjestelmä on yli 30 vuotta vanha, esimerkiksi sähköpalon todennäköisyys on suurempi. Järjestelmä ei vastaa enää nykypäivän tarpeita, eikä lisääntynyttä sähkönkulutusta. Sähkösaneeraus parantaa kiinteistön turvallisuutta sekä energiatehokkuutta merkittävästi nostaen samalla myös talon jälleenmyyntiarvoa.
Sähkösaneerauksen tarpeellisuus ja päivitetyt määräykset
Sähköpalojen aiheuttamat taloudelliset vahingot ovat kasvaneet voimakkaasti Suomessa. Kaikista tulipaloista yli kolmasosa saa alkunsa sähköisestä syttymissyystä. Vakuutusyhtiöt maksavat vuosittain yli 200 miljoonan euron korvaukset pelkästään palovahingoista. Tästä huolimatta aina aika ajoin törmää väitteisiin siitä, ettei sähkösaneeraus olisi lainkaan tarpeellinen vanhoissa omakotitaloissa. Joskus puhutaan jopa ihmisten harhaanjohtamisesta, tai epäeettisestä myyntityöstä.
Perustelut ovat melko usein samat: ”Määräykset eivät ole taannehtivia”. Tämä on tietenkin totta. Vanhat omakotitalot on sähköjen osalta tehty sen ajan standardien mukaan, eikä mikään laki velvoita niiden uusimista sen perusteella, että standardit on sittemmin muutettu. Maailma on kuitenkin myös muuttunut. Sähkösaneerauksen tarkoitus on ennaltaehkäistä vaaraltilanteita ja ongelmia, sekä pienentää riskejä, joita vanha sähköjärjestelmä aiheuttaa.
Toisin kuin nykyään, vielä 70-luvulla kahvinkeitin, vedenkeitin, mikroaaltouuni tai astianpesukone eivät kuuluneet keittiön vakiovarusteisiin. Yksi pistorasia keittiön työpöydän päällä harvoin riittää enää nykypäivänä. Kun vanhassa talossa on yhtä paljon sähkölaitteita kuin uudessa, eikä sähköjärjestelmää ole päivitetty vastaamaan nykypäivän vaatimuksia, ei ole ihme, että yleisin syttymissyy tulipaloille on juuri sähköistyksessä.
Sähköremontin tarpeen selvittäminen lähtee aina asiallisesta kartoituksesta
Aina ennen tarjouksen tekemistä, kartoitamme asunnon tarpeet perusteellisella sähköasennusten kuntotarkastuksella. Tarkastuksissa törmäämme jatkuvasti niin ajan myötä löystyneisiin liitoksiin, kuin vaarallisiin virityksiinkin. Eräästä kohteesta löytyi myös kuollut hiiri sähkökeskuksen sisältä. On hyvin tyypillista, ettei talon asukkaat ole olleet lainkaan tietoisia vanhassa sähköjärjestelmässä piilevistä vaaroista ennen tarkastusta. Emme kuitenkaan koskaan suosittele sähköjärjestelmän uusimista ilman perusteellista kuntoarviota, tai pelkästään sen perusteella, ettei vanha järjestelmä täytä nykymääräyksiä.
Se, että vanhan talon sähkötyöt on tehty rakennusajankohdan vaatimusten mukaisesti, ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että ne olisivat yhtä turvallisia kuin uuden talon sähköasennukset. Nykyinen TN-S jakelujärjestelmä yhdessä vikavirtasuojien kanssa parantaa merkittävästi asunnon sähköturvallisuutta, sekä pienentää sähköpalon riskiä. Tämä järjestelmä tukee myös paremmin nykypäivän vaatimuksia, jota lisääntynyt sähkölaitteiden määrä on aiheuttanut. Luultavasti juuri tästä syystä määräyksiä on ylipäänsä haluttu päivittää.
Vanhoissa taloissa piilee myös toinen hyvin yleinen sähkötekninen ongelma. Alun perin taloon on sallittu tehdä niin sanottu käyttömaadoitus taloon tulevan vesijohtoputken kautta. Myöhemmin taloon tehdyn käyttövesiremontin myötä putkistoon liitetty maadoitusjohdin on saatettu katkaista, eikä sitä ole ikinä liitetty takaisin. Puuttuva maadoitus on turvallisuusriski ja voi aiheuttaa myös häiriöitä sähkölaitteiden toimintaan.
Miten uusi sähköjärjestelmä sitten eroaa vanhasta?
Kun lähdemme tekemään omakotitaloon kokonaisvaltaista sähkösaneerausta, teemme sen perusteellisesti, emmekä jätä mitään vanhoja asennuksia uusimatta. Vanhaan taloon päivitetään tällöin kaikki kaapeloinnit, sähkökalusteet, keskukset sekä hyvin usein myös valaisimia. Lopputuloksena on, että vanhasta jakelujärjestelmästä tehdään nykypäivän määräykset täyttävä, TN-S jakelujärjestelmä. Täten järjestelmässä on erillinen nolla- ja suojamaadoitusjohdin koko järjestelmässä, ja jokainen pistorasiaryhmä saadaan vikavirtasuojan taakse.
Haluamme omalla toiminnallamme edistää sähköturvallisuutta Suomessa, ja ennaltaehkäistä sähköistä aiheutuvia tulipaloja. Korostamme myös, että noudatamme kaikilta osin omassa toiminnassamme ja markkinoinnissamme hyvää kauppatapaa. Sanoudumme irti kaikesta epäeettisestä toiminnasta, joka valitettavan usein liitetään alaan. Markkinoimme palveluitamme aktiivisesti, jotta voisimme tavoittaa mahdollisimman monen sähköturvallisuudesta kiinnostuneen kiinteistön omistajan. Emme koskaan kohdista markkinointia tiettyyn ikä- tai ihmisryhmään, vaan kohteet valikoituu puhtaasti rakennuksen iän perusteella.
Laitetaanko kotisi sähköt kuntoon?
Aidon toteuttama sähkösaneeraus on elämäsi paras remontti. Annamme työllemme aina 100 % tyytyväisyystakuun. Asiakkaan kokemus on meille tärkeä, ja sen vuoksi tarjoamme kiinteän hinnan, ammattitaidolla tehdyn remontin ja 12 vuoden takuun. Tilaa maksuton kuntokartoitus!