Siirry sisältöön

Omakotitalon sähkösaneeraus - Miksi pelkkä sähkökeskuksen vaihto ei riitä?

Omakotitalon sähkökeskuksen uusiminen saattaa tulla ajankohtaiseksi monista syistä: tekninen käyttöikä päättyy, tai vanha järjestelmä ei enää vastaa nykyajan tarpeita ja standardeja. Usein ajatellaan, että pelkkä sähkökeskuksen vaihto olisi nopea ja helppo tapa päivittää koko sähköjärjestelmä. Mutta onko se todella riittävä toimenpide?

Miksi pelkkä sähkökeskuksen vaihto ei riitä?

Puuttuva maadoitus

Yksi tärkeimmistä seikoista sähköjärjestelmän turvallisuudessa on asianmukainen maadoitus. Maadoituksen puuttuminen voi aiheuttaa sähköiskun riskin ja lisätä sähköpalon mahdollisuutta. Vaikka omakotitaloon asennettaisiin upouusi sähkökeskus, ei se korvaa puuttuvaa maadoitusta. Siksi on tärkeää varmistaa, että maadoitus on kunnossa ennen kuin harkitsee pelkän sähkökeskuksen vaihtamista. 

Nollaamalla toteutettu maadoitus

Toinen yleinen ongelma vanhemmissa sähköjärjestelmissä on maadoituksen toteutus nollaamalla. Tämä tarkoittaa, että maadoitus ja nollajohto on kytketty yhteen, mikä tekee mahdottomaksi asentaa vikavirtasuojausta. Vikavirtasuoja on tärkeä turvallisuusmekanismi, joka keskeyttä sähkön syötön, jos se havaitsee sähköiskun vaaran. Tämä ongelma säilyy, vaikka sähkökeskus vaihdettaisiin, ellei maadoitusjärjestelmää päivitetä.

Järjestelmän käyttö sen äärirajoilla

Vanha sähköjärjestelmä reagoi hitaasti vikatiloihin ja ylikuormitukseen. Kun esimerkiksi keittiössä on saman sulakkeen takana olevaan ryhmään kytketty samanaikaisesti useita voimakkaita sähkölaitteita, kuten kahvinkeitin, vedenkeitin ja leivänpaahdin, saattaa muodostua hetkellistä ylikuormaa, johon vanhanmallinen tulppasulake ei reagoi. Jos keittiössä on liian vähän pistokkeita, tai jos sähkölaitteet on kytketty ryhmään, jonka sulakekoko on liian pieni, saattaa automaattisulake laueta herkästi ja aiheuttaa toistuvia katkoksia. Vaikka moderni automaattisulake katkaisee virran välittömästi, kun ryhmän suurin sallittu kuorma ylittyy, voi se tuntua epäkätevältä tietyissä tilanteissa.

On tärkeää ymmärtää, että sähkökeskuksen uusimisessa vaihdetaan vain keskuksessa olevat liitokset ja komponentit. Tämä ei paranna muiden kytkentöjen, kuten pistorasioiden ja kaapeloinnin, sähköturvallisuutta. Jos näissä on puutteita, ne säilyvät ennallaan ja voivat olla potentiaalisia riskitekijöitä. Pelkkä sähköpääkeskuksen vaihtaminen ei siten tuo lisäarvoa sähköjärjestelmän uudistamiselle. 

Ratkaisu: Kokonaisvaltainen sähkösaneeraus

Vaikka sähkökeskuksen vaihtaminen saattaa vaikuttaa houkuttelevalta ja kustannustehokkaalta lyhyen aikavälin ratkaisulta, se on usein vain osaratkaisu monimutkaiseen ongelmaan. Jos tavoitteena on varmistaa, että sähköjärjestelmä on nykyvaatimusten mukainen ja maksimaalisen turvallinen, on kokonaisvaltainen sähkösaneeraus paras ratkaisu.

Mitä kokonaisvaltainen sähkösaneeraus kattaa?

Kokonaisvaltaisessa sähkösaneerauksessa otetaan kattava ote kodin sähköjärjestelmästä. Se sisältää kaikkien kodin kiinteiden sähköasennusten, kuten sähkökeskuksen, johdotusten, pistorasioiden, kytkinten ja valaisinpisteiden, uusimisen. Uudet ja standardien mukaiset liitokset asennetaan, ja mahdolliset löysät tai vanhentuneet liitokset poistetaan. Näin minimoidaan riskit, kuten sähköiskut tai palovaarat, ja varmistetaan, että koko sähköjärjestelmä on ajantasalla.

Käytännön toteutus

Käytännön tasolla kokonaisvaltaista sähkösaneerausta varten tehdään huolellinen suunnitelma yhdessä ammattilaisen kanssa. Suojaputkitetuissa kohteissa johtojen uusiminen on yleensä helpompaa, koska pintoja ei tarvitse avata. Pinta-asennetuissa kohteissa pyritään tuomaan uudet johdot mahdollisimman huomaamattomasti samoja reittejä pitkin kuin alkuperäiset johdotukset. Tämä vähentää remontista aiheutuvia visuaalisia haittoja ja nopeuttaa saneerauksen toteutusta.

Laitetaanko kotisi sähköt kuntoon?

Kokonaisvaltainen sähkösaneeraus on investointi, joka maksaa itsensä takaisin niin turvallisuuden, toimivuuden kuin asumismukavuudenkin osalta. Se poistaa sähköjärjestelmästä piilevät riskit ja varmistaa, että kodin sähköt ovat nykystandardien mukaiset. Jos haluat sijoittaa kodin turvallisuuteen ja tulevaisuuteen, kokonaisvaltainen sähkösaneeraus on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Kun valitset Aidon sähkösaneerauspalvelun, teet investoinnin, joka ylittää kaikki remonttikokemuksesi. Tarjoamme poikkeuksetta 100 %:n tyytyväisyystakuun, koska haluamme, että sinä voit luottaa valintaasi täysin. Panostamme asiakaskokemukseen tarjoamalla yllätyksettömän, kiinteän hinnan sekä 12 vuoden takuun, joka on tehty kestämään.


Sähkösaneerausyritys Aito Talotekniikka löytää vuosittain satoja hiiriä vanhojen omakotitalojen sähkötauluista

Aito Talotekniikan Kotien sähköturva 2024 -raportti kertoo vanhojen omakotitalojen piilossa olevista sähkö- ja paloturvallisuusriskeistä.

Lue lisää

Milloin vanhaan omakotitaloon kannattaa tehdä sähkösaneeraus?

Omakotitalon sähkösaneeraus tulee ajankohtaiseksi, kun kiinteistön käyttöikä lähestyy 30 vuotta, sillä sähköjärjestelmän keskimääräinen käyttöikä on noin 30–40 vuotta.

Lue lisää

Kyseenalaiset tavat sähkökeskusten asennuksessa

Haluamme osaltamme opastaa asiakkaita huolimattomien sähköasennusten riskeistä ja tarjota tietoa vastuullisesta kodin sähköurakoinnista. Lue lisää tästä!

Lue lisää