Siirry sisältöön

Omakotitalon sähkösaneeraus – huomioi nämä 5 asiaa suunnitteluvaiheessa

Sähkösaneeraus on tärkeä investointi kodin turvallisuuden, asumismukavuuden ja arvon kannalta. Se tulee ajankohtaiseksi ennemmin tai myöhemmin, kun sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on tullut tiensä päähän, tai kun se ei enää vastaa nykypäivän vaatimuksia ja muuttuneita tarpeita. 

Tässä artikkelissa käymme läpi viisi asiaa, jotka on hyvä huomioida sähkösaneerausta suunniteltaessa. 

1. Kartoita remontin ajankohtaisuus

Ensimmäinen askel sähkösaneerauksen suunnittelussa on selvittää, onko kotisi sähköjärjestelmä ylittänyt teknisen käyttöikänsä ja vastaako se nykypäivän tarpeita. Sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on keskimäärin noin 30-40 vuotta, minkä jälkeen se ei välttämättä enää vastaa kunnoltaan uusittua järjestelmää. Sähkösaneeraus saattaa olla tarpeen, jos kotisi on yli 30 vuotta vanha, etkä ole varma sähköjärjestelmän kunnosta tai se on muuten riittämätön tarpeisiisi.

Sähköjärjestelmän kuntoa on kuitenkin haasteellista arvioida itse, minkä vuoksi kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen. Asiantuntijan tekemä kartoitus on helpoin tapa selvittää, milloin ja missä laajuudessa remontti kannattaa toteuttaa. 

2. Mieti remontin tavoitetta ja omia tarpeitasi

Sähkösaneerauksen tarve voi perustua muuhunkin kuin teknisen käyttöiän ylitykseen. Tavoitteena voi olla vaikkapa asumismukavuuden ja arjen sujuvuuden parantaminen.

Jos haluat parantaa kotisi yleistä viihtyvyyttä, kirjaa omia toiveitasi ja tarpeitasi ylös. Haluatko esimerkiksi lisätä valaistusta, pistorasioiden määrää tai parantaa yleistä energiatehokkuutta? Tarvitsetko latauspistettä sähköautollesi?

Esimerkiksi vanhoissa omakotitaloissa on usein niukasti pistorasioita, mikä johtaa jatkojohtojen käyttöön ympäri kotia, jolloin turvallisuusriski kodissa on mahdollinen. Vanhan sähköjärjestelmän suorituskyky ja turvallisuus voivat heikentyä sähkölaitteiden määrän kasvaessa. Kartoituskäynnin yhteydessä onkin helpompi arvioida saavutettavaa energiatehokkuutta ja turvallisuutta sekä kartoittaa erilaisia ratkaisuja asumismukavuuden parantamiseksi.   

3. Panosta ammattilaisen valintaan

Ammattilaisen valinnassa kannattaa olla huolellinen, jotta lopputulos vastaa odotuksiasi ja projekti sujuu mutkattomasti. Tässä muutamia vinkkejä urakoitsijan valintaan:

  • Etsi kumppani, jolla on kokemusta vastaavista projekteista ja joka on erikoistunut sähkösaneerauksien kokonaisvaltaisiin sähkösaneerauksiin ja tarpeiden kartoitukseen.

  • Tutki millainen maine yrityksellä on ja perehdy asiakkaiden kokemuksiin. Onko yritys saanut positiivista palautetta vastaavista remonteista?

  • Varmista, että valitsemasi yritys on helposti tavoitettavissa ja palvelualtis. Kuten missä tahansa remontissa, eteen voi tulla muutostarpeita tai muita selvitettäviä asioita. Siksi valinnassa kannattaa suosia toimijaa, jonka kanssa yhteydenpito ja kommunikointi on vaivatonta alusta alkaen, jotta mahdolliset muutokset tai selvitystyöt voidaan hoitaa helposti ja nopeasti. 

  • Varmista, että yritys pystyy sitoutumaan kiinteään hintaan ja aikatauluun. Onko tarjouksessa mainittu kaikki tarvittavat asiat, jotta saat tarkan kuvan projektin laajuudesta?

  • Kysy, miten yritys aikoo toteuttaa remontin. Tekevätkö he muita projekteja samanaikaisesti vai keskittyvätkö he yhteen kohteeseen kerrallaan?

4. Kiinnitä huomiota muuhunkin kuin hintaan

Tarjouksia vertaillessa on tärkeää varmistaa, että ne sisältävät samat asiat, jotta ne ovat vertailukelpoisia keskenään. Tarkista siis huolellisesti missä laajuudessa saneeraus on tarkoitus tehdä. Jos tarjouksissa on merkittäviä hintaeroja, on hyvin todennäköistä, että eroja on myös toteutuksessa ja palvelun laadussa.

Jos tarjousten laajuus on sama, varmista, että remontin hinta on kiinteä ja sisältää kaikki mahdolliset kustannukset. Varmista, ettei sopimuksessa ole piiloehtoja, kuten työn sitominen tiettyyn tuntimäärään.

Tarjousten huolellinen läpikäynti auttaa sinua välttymään yllättäviltä lisäkustannuksilta, jotka voivat nostaa remontin hintaa. 

5. Tarkista takuun pituus ja ehdot 

Ennen kuin allekirjoitat sopimuksen remontin toteutuksesta, tarkista myös millaisen takuuajan ja -ehdot yritys antaa työlleen. Pitkä takuuaika osoittaa, että yritys luottaa työnsä laatuun. Hyvät takuuehdot antavat sinulle mielenrauhan ja takaavat, että yritys vastaa mahdollisiin ongelmiin remontin jälkeen.

Vaikka sähkösaneerauksen suunnittelussa voi edetä jonkin verran omin voimin, kannattaa aina turvautua ammattilaiseen. Oikein ja huolellisesti toteutettu sähkösaneeraus säästää rahaa ja parantaa kotisi turvallisuutta ja viihtyvyyttä vuosikymmeniksi.

Autamme sinua mielellämme sähkösaneerauksen kokonaisvaltaisessa suunnittelussa ja toteutuksessa. Voit varata meiltä ilmaisen kartoituskäynnin, jossa kartoitamme remontin tarpeen ja suunnittelemme ratkaisut tarpeisiisi sopiviksi. 

Lue myös nämä

Milloin vanhaan omakotitaloon kannattaa tehdä?

Paljon omakotitalon sähkösaneeraus maksaa?


Paljonko omakotitalon sähkösaneeraus maksaa?

Harkitsetko omakotitalon sähkösaneerausta? Lue, mitä sähkösaneeraus keskimäärin maksaa, mitkä tekijät vaikuttavat remontin hintaan ja mitä kaikkea siihen sisältyy.

Lue lisää
Onko sähköpalolla porttikielto kotiisi?

Onko sähköpalolla porttikielto kotiisi?

Sähkölaitteet ovat yleisiä kotien tulipalojen aiheuttajia. Lue blogistamme, mitkä konkreettiset teot parantavat kotisi sähköpaloturvallisuutta.

Lue lisää

Näin varaudut tulevan talven nouseviin energiakustannuksiin

Energiakriisistä johtuva energian hinnan nousu näkyy erityisesti kuluttajahinnoissa. Voit säästää kotisi sähkölaskussa kiinnittämällä huomiota oman taloutesi energiankulutukseen. Lue lisää tästä!

Lue lisää