Sähkösaneerausyritys Aito Talotekniikka löytää vuosittain satoja hiiriä vanhojen omakotitalojen sähkötauluista
Suomessa sähköjen peruskorjaus on lähivuosina tarpeellinen arviolta yli 500 000 omakotitaloon tai vapaa-ajan asuntoon. Vanhoissa taloissa sähköremontti jää kuitenkin usein katto-, viemäri- tai ikkunaremontin jalkoihin. Aito Talotekniikan liki 300 omakotitaloa sisältävän selvityksen mukaan vanhojen talojen sähköjärjestelmissä on keskimäärin 4 sähköiskun ja tulipalovaaran paikkaa, jotka ovat omakotitaloasujille usein näkymättömiä.
Sähköalalla on yleisesti tiedostettu, että vanhoissa taloissa piilee paljon sähkö- ja paloturvallisuusriskejä, mutta aiheesta ei ole aiemmin tehty selvitystä. Monet riskeistä ovat täysin piilossa, joten ne ovat havaittavissa vasta, kun peruskorjausta aletaan tehdä. Suomen nopeimmin kasvava pientalojen sähköjen peruskorjauksiin erikoistunut yritys Aito Talotekniikka halusi selvittää, millaisia riskipaikkoja sähkösaneerauskohteista löytyy ja mitä niistä voidaan päätellä*.
“Monelle omakotitaloasujalle katto-, ikkuna- tai viemäriremontit ovat tuttuja ja ne nähdään itsestäänselvyyksinä kodin kunnon ylläpitämiseksi. Sähköjen korjaamista aletaan kuitenkin miettiä usein vasta sitten, kun sulakkeet palavat jatkuvasti, pistorasia tai valaisimen kupu on tummentunut, valot vilkkuvat tai pistorasia kipinöi. Moni saattaa empiä sähköremonttia, koska pelkää remonttipölyn ja jätteen valtaavan asunnon. Sähkösaneeraus pystytään kuitenkin toteuttamaan täysin pintoja avaamatta ja asumismukavuutta häiritsemättä", sanoo Aito Talotekniikan liiketoimintajohtajaHarry Grönmark.
Nämä ovat yleisimpiä sähkö- ja paloturvallisuusriskejä vanhoissa omakotitaloissa
Aidon selvityksessä kartoitettiin yhdeksän eri riskitekijän yleisyyttä liki 300 omakotitalossa, joissa toteutettiin sähkösaneeraus. Keskimäärin kohteista löydettiin liki neljä (3,5) riskitekijää ja riskejä esiintyi käytännössä jokaisessa talossa (97,60 %). Riskejä oli sitä enemmän, mitä vanhempi talo oli kyseessä.
Alla olevassa kuvassa näkyvät kaikki riskitekijät ja niiden yleisyys kohteissa. Lue lisää AidonKotien sähköturva-selvityksestä, jossa on tarkemmin kuvattu riskitekijöitä ja niiden yleisyyttä niin talon iän kuin paikkakunnan mukaan.
Riskien yleisyys kohteissa
Palkit kuvaavat, kuinka monessa prosentissa selvityksen liki 300 kohteesta kyseinen riski todettiin.
Omakotitalon sähköjärjestelmän tekninen käyttöikä on keskimäärin noin 30–40 vuotta. Vanhojen omakotitalojen sähköjärjestelmissä on Suomessa valtava määrä sähkö- ja paloturvallisuusriskejä, joista monet johtuvat sähköjärjestelmän teknisen käyttöiän ylittymisestä. Sähköjärjestelmän kunto tulisi tarkistaa siis jo 1980–90-luvuilla rakennetuissa taloissa, mutta varsinkin sitä vanhemmissa omakotitaloissa. Suomessa sähköjen peruskorjaus on tarpeellinen arviolta yli 500 000 pientaloon lähivuosina.
Tarvetta lisäävät myös modernin ja energiatehokkaan asumisen trendit. Koteihin halutaan enenevässä määrin aurinkopaneeleja, sähköautojen latauspisteitä ja erilaisia älykotitoimintoja.
“Tämä sähköasentajiemme kenttätyön ohessa keräämään tilastointiin perustuva selvitys osoittaa, miten yleisiä sähkö- ja paloturvallisuusriskit omakotitaloissa ovat. Taloista löytyy tee-se-itse-asentajien omia virityksiä, jatkojohtojen väärinkäyttöä ja jyrsijöiden pureskelemia johtoja. Sähköasentajamme ovat törmänneet satoihin sähkötaulun sisällä olleisiin kuolleisiin ja muumioituneisiin hiiriin, joiden kanssa asukkaat ovat tietämättään asuneet vuosikausia”, kuvaa Harry Grönmark.
Kuolleita ja muumioituneita hiiriä sähkökeskuksessa.
Näin valitset oikean sähköauton latauspisteen kotiisi
Valitse oikea sähköauton kotilatauspiste: opi lataustehoista, liittimistä ja turvallisuudesta. Vinkit sujuvaan, taloudelliseen ja turvalliseen kotilataukseen.
Sähköauton lataus kotona vai julkisilla latauspisteillä
Sähköauton lataus kotona vai julkisilla pisteillä? Vertailussa kustannukset, mukavuus ja latausnopeus. Löydä sinulle paras vaihtoehto sähköauton lataukseen!
Omakotitalon sähkösaneeraus - Miksi pelkkä sähkökeskuksen vaihto ei riitä?
Omakotitalosi sähkökeskus kaipaa päivitystä, mutta onko pelkkä vaihto oikea ratkaisu? Tutustu teknisiin ja turvallisuusseikkoihin, jotka varmasti vaikuttavat päätökseesi.